07 decembrie 2016

AM AJUNS LA CONCLUZIA CA SUNT UN DOBITOC


Am ajuns la concluzia ca sunt pur si simplu dobitoc. Nu pot sa pricep in ruptul capului cum de autoritatile din Romania - buricul pamantului (unde s-a nascut primul om, unde e centrul universului, unde au aterizat extraterestri samd) - sunt luate in fiecare an prin surprindere si pe nepregatite de zapada. Si asta in noiembrie-decembrie. Daca era august, septembrie, iunie...mai... puteam sa inteleg. Dar in decembrie nu pot pricepe.
Directorii astia, de drumuri, de la consiliile judetene si locale, patronii de la firmele de dezapezire, cum de nu sunt luati prin suprindere, iarna de ninsoare, cand ies din casa? Cum de nu pleaca niciunul in chiloti de acasa si nu il prinde ninsoarea pe drum? Cred eu, pentru ca vede ca e frig afara, ca e decembrie si ca e posibil sa ninga. Daca nu prostia din capetele lor, macar instinctul animalic le spune sa puna pe ei nadragi grosi si o haina. (Sau nu? O fi cald in Mertzane XYCT si Audi-uri A7780? Si de aia umbla toti potentatii zilei doar la costum? Dar sa nu ne abatem de la subiect.)
A nins 2 cm, in unele zone 15 cm si nenorocire mare: drumuri inchise, utilaje lipsa, autoritati surprinse. Cum se face ca in Norvegia si in general in tarile nordice, sau chiar si in Austria, ca sa nu vorbim de Alaska, ninge cate un metru si jumatate intr-o noapte si totusi in cateva ore, pana dimineata, drumurile sunt practicabile. Cum de aia nu sunt luati prin suprindere si nu isi petrec cate 12 ore prin masini inghetate?
Eu am constatat ca orice animal de pe lumea asta, oricat de "prost", daca o ia pe langa un ciot de lemn si se loveste de el, dupa cateva astfel de patanii ocoleste putin si in scurt timp ajunge sa nu se mai loveasca. Vi se pare normal, nu? Adica nici nu trebuie sa ai creier pentru asta. Si totusi, astia nu invata nimic. Sunt prea dobitoc sa pricep de ce nu invata!
Bine, "mai e unii" care spun ca aceste dezapeziri se dau prin licitatii manarite si ajung pe mana unor firme controlate prin interpusi de catre persoanele din cadrul autoritatilor publice, responsabilie cu dezapezirile. Adica aia care ordoneaza si platile eventual, cum sunt primarii. Una peste alta, desi atat concurential cat si financiar nu e corect cum s-a procedat, ca si cetatean inzapezit nu as sesiza acest aspect daca firma respectiva si-ar face datoria. Dar astea vad ca sunt SF-uri. De cca 25 de ani cretinii astia sunt luati prin suprindere an de an, iarna de iarna. Parca suntem intr-o bucla temporala repetitiva la nesfarsit.
Aceleasi guri rele spun ca banii de dezapezire ajung in mica masura la achizitionarea si repararea utilajelor, la cumpararea de nisip si substante "topitoare", etc. Ca e foarte logic ca firmele respective nu au cu ce sa intervina si nu au cu ce platii muncitorii, din moment ce banii stau in buzunare private. Daca nu da zapada, castigul e mare. Daca vine totusi, atunci se mai cheltuiesc repede niste bani din putinul ramas "neprivatizat". Si de asta cica actioneaza tarziu si se spune ca sunt luati prin surprindere.
Dar eu sunt prea dobitoc ca sa cred asa ceva. Suntem noi romanii in stare sa concepem astfel de masinatiuni, astfel de magarii, astfel de FURTURI? Daca raspunsul este da si daca ne-am afla in China si daca s-ar inzapezi pe nepregatite vreun drum, pe astia i-ar impusca pe stadion. Si marturisesc fara rusine ca mi-as lua bilet, as sta in primul rand si nici nu as sparge seminte. As savura momentul.
Spre exemplu, in Japonia, un tren, orice tren, are voie sa intarzie 3 minute cumulate pe an. Daca acel orice tren sare de cele 3 minute, este schimbat seful trenurilor din Japonia...sau cum s-o chema el.
No, dar aici e Romania! Tara cea mai cea. Care odata pe an, de 1 Decembrie se mandreste cu realizarile romanilor plecati (a se citi fugiti) in strainataturi. Aici e originea Universului, asa ca ce treaba avem noi cu trenurile din Japonia si dezapezirile din Austria? Nu avem treaba nici macar cu dezapezirile din Romania.
Rusine !!!
Si daca nu stiati, am auzit ca Iisus ar fi fost român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu