07 decembrie 2016

SOLUTIE MIRACULOASA


Cand am decis sa scriu aceste articole - si voi reveni in viitorul apropiat asupra motivatiilor - m-am temut ca nu voi avea subiecte ca sa public zilnic cate ceva. Ei bine, nu am timp si suficiente butoane pe tastatura ca sa aduc in lumina voastra toate idioteniile care se petrec in tara asta, a prostilor.
Am auzit o stire in masina, care m-a lasat mut si blocat la semafor, in claxoanele - si probabil injuraturile - celor din spate. Cica autoritatile din Cluj vor sa determine oamenii sa circule mai putin cu masinile. Si la ce credeti ca s-au gandit ei? Ma rog, "s-au gandit" e impropriu spus, dar nu am alt termen la indemana. Ei bine, DESFIINTEAZA PARCARILE.
Desigur ca in fond, daca am folosi mai putin masinile, beneficiile ar fi foarte multe. De la sanatatea personala, pana la sanatatea intregii planete. Sunt unul dintre cei care mi-as dori acest lucru, insa totodata sunt unul dintre cei care isi dau seama ca este imposibil. Este ca si cum v-as cere sa nu mai folositi calculatoarele si sa scrieti de mana sau cu masina de scris. Sa nu folositi e-mailul si sa trimiteti scrisorile cu carul cu boi. Sa nu mai folositi programele de proiectare si sa treceti inapoi la plansa si la calcule cu creion si hartie.
Evident ca ar fi posibil, insa in conditiile in care asta nu se va intampla in toata lumea si peste tot la fel, ati ajunge sa muriti de foame. V-ar lua 5 luni si nu 5 zile sa proiectati o casa. V-ar injura toata lumea pentru ca scrieti urat. Ati incheia o afacere cu o firma dintr-un oras aflat la 100 de km de voi, in termen de 3 saptamani.
Ori dezvoltarea, tehnologizarea, intr-un cuvant mersul lumii ne poarta intr-o directie pe care nu o putem stabili noi si nu o putem nici macar influenta. Pur si simplu, pierderile ar fi prea mari.
Repet ca in fond, eu as fi de acord cu folosirea mai putin sau deloc a masinilor. Dar oricat de benefica ar fi masura, oricat romantism ne-ar oferi un asemenea viitor, in acest moment este imposibil.
In orice caz, cineva suficient de destept s-ar putea gandi totusi la niste masuri. Poate ca s-a gandit deja, insa desfiintarea parcarilor din Cluj mi se pare de-a dreptul hilara. Sunt foarte multi oameni care depind de masinile lor. Nu ii poti obliga sa nu le foloseasca, din moment ce incurajezi, prin diverse masuri, producatorii, sa produca si sa vanda.
Apoi, credeti ca rumanii, in speta Clujenii, au suficient simt civic, suficient bun simt, suficient timp si suficient orice, ca sa nu plece cu masina de acasa, decat numia atunci cand este imperios necesar? Nicidecum. Rezultatul va fi unul dezastruos. In lipsa parcarilor masinile vor fi lasate pe trotuare, pe carosabil si cine mai stie pe unde. Se vor da amenzi, (plus-valoare la buget, URAAA!!!), va iesi scandal, se va vocifera la stiri si se va comenta la diverse emisiuni mai mult sau mai putin obscure. Ecologistii vor aplauda, rumanul va injura, politicienii vor face gargara inutila si in cele din urma vom avea din nou parcari. Cineva care va descoperi ca sunt necesare parcari, le va folosi ca promisiune electorala, va fi aplaudat si laudat. Si, desigur, pentru construirea lor se vor aloca fonduri...care stim bine pe unde se vor duce. 
Ori exista oare si alte dedesubturi? Cineva doreste acele spatii de paracre sau destinate in viitor parcarilor? Oare s-ar econimisi astfel niste bani care s-ar putea scurge prin fisurile sistemului? Dar toate astea prea suna a teoria conspiratiei si eu nu sunt adeptul ei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu